Category Archives: Multi-Residential

precast concrete units

Precast Concrete Multi-res, Blackwater

By | Multi-Residential | No Comments

A0022 OPTION 2 FULL MULTIRES LEA0021 OPTION 2 FULL MULTIRES GRThis unit development utilises uniform precast concrete wall panels, and lightweight concrete floor panels that are easily cast, replicated and transported. Every panel is designed to minimise labour, and speed up construction. We expect it to be significantly cheaper than conventional concrete block and in situ construction.

shipping container architecture brisbane

New Farm Mixed Use Container Project

By | Blog, Commercial, Containers, Mixed Use, Multi-Residential, Resort | No Comments

0256_150256_110256_36This concept project sits on a prominent corner of Brunswick Street, in New Farm. It is zoned for centre activities and this projects includes ground floor retail and commercial, with upper floors of both short term and permanent residential. We are playing with the contrast of heavy rectilinear form of the containers and lightweight amorphous screening elements, and how this responds to the street corner. The scheme chooses not to comply with the adjacent buildings, which meet the corner with firm, full height, right-angle masonry.

 

 

brisbane city concept

Parasitic CBD Interventions

By | Blog, Commercial, Mixed Use, Multi-Residential, Work | No Comments

page3This concept project begins in a 6-block precinct of the Brisbane CBD, bounded by Charlotte, Alice, George and Edward Streets. It is a precinct distinguished both topographically and programmatically but more notably by the richly varied volumetrics of its interstitial spaces – a product of the tight coexistences of towers, their podiums, and adjoining heritage controlled warehouses and laneways. The high frequency of heritage buildings in this area of the city offers sites which resist the formulaic tower and podium type development, but could house slivers of program which compliment it, providing places for production, creativity and community exchange. This scheme grows out of the rich morphology of adjoining volumes, bounded by service edges and blank podium walls which form an internalised avenue running along the centre of a city block. The proposal can be read as a collection of parasitic interventions, each of which display a varying degree of occupation of the host building. Each aims to activate the existing interstitial space and preserve a finer weave in the fabric of the city. As the parasites multiply throughout the city, a pedestrianised community circulation network is established, secondary to the street grid, and liberated from it, while certain interventions at its edges, become apertures which mediate between the two systems

massing-2city residential towersections3aMODEL-

retirement resort

Stafford Heights Retirement Resort

By | Multi-Residential, Resort | No Comments

stafford siteclubhouse01afrontyell3c1ba1bcc

2a3a3b

These schemes begin to explore some simple solutions to ornamental gardens and food production in typical multi residential applications. The scheme attempts to reconcile built form and landscape, reversing the prevailing oppression of vegetation by buildings which stand victorious over it, and exploring the use of landscape as built form. These are some preliminary concepts showing how this might occur. Each building attempts to express a different relationship between the vertical landscape and the built form, through hierarchical shifts, varying levels of maintenance, and varying geometric order. With effective rainwater storage, irrigation, and access for maintenance, horticultural systems are successfully weaved into the fabric of the building. There is a planter on every balcony which is irrigated by gravity fed roof water from small reservoirs at the roof line. Pre-grown flowering creepers are transported to site, unrolled and clipped to trellises. So creepers only have to be sustained for 3 metres vertically before they are supplemented by another soil profile. And they can be growing right from the beginning of construction so that by practical completion they are already flourishing. It is intended that each occupant may grow their own preferred plants into the fabric of the facade, introducing another layer of diversity, and promoting creativity, individualism and self-expression in a multi residential context.

678frontpink8b

site-perpectiveIMG_0497aIMG_0489aIMG_0036

Currently under construction, this project sites a range of luxury dwellings and recreational facilities into the rich topographic and ecological landscape of a former open cut mine. Serviced apartments, duplexes and a clubhouse respond to the sheer cliff faces, overland flow paths, lake, creek and island. The brief was to provide a resort-style stafford construction 2acommunity for retirees of unparalleled luxury and amenity which would integrate with existing care facilities adjacent. There are 140 units over 9 apartment buildings, 82 single and double storey duplex apartments, and a clubhouse with restaurant, bar, theatre, library, medical centre, indoor aquatics, lakeside pool, and serviced apartments above. Close collaboration with landscape architects saw the vertical integration of landscape with building fabric, community gardens, permaculture solutions and regeneration of the whole site. The challenges of this site demanded extensive hydrological, ecological, and geotechnical investigation, coordinated with a large dynamic team of consultants, to achieve successful, sustainable integration into the natural environment.